3 знака за скрити течове в банята

Ако в банята ви има скрит теч и не се погрижите за оправянето му, това може да ви струва много пари, особено ако доведе до щети на стените, пода и боята. Но признаците на ВиК теч в банята не винаги са видими за простото око. Така че търсете следните знаци, за да определите дали се налага да наемете майстори, които да открият и фиксират точното местоположение на теча и евентуално да го поправят след това.

Плесени и мухъл. Без значение колко често и старателно почиствате банята си, плесените и мухълът могат да се появят в случай, че някъде имате скрити течове. Мухъл излиза на влажни и тъмни места, и тръбите, които по принцип са поставени в стените или в пода, предоставят идеална среда за развитие на плесен и мухъл, ако тръбата започне да тече. Въпреки че е нормално да има малко плесен там където има и вода, като например около душа, мухъл и плесен по стени, които не са близо до душ, или в ъглите на банята са ясен знак, че някъде тече вода и достига до тези области. Течащата тръба причинява голяма влага, така че колкото по–дълго отлагате откриването на теча, толкова повече мухъл ще се образува.

Повредена боя или тапети. Стена с надигната боя или тапет е друг знак за теч в банята. В повечето случаи парата от горещата водна струя на душа не трябва да причинява повдигане на боята или тапетите. Когато водата и влагата проникнат между стената и боята, те започват да ги разделят, да карат боята да се отделя от стената и да пада на парчета. Същото се отнася и за тапета: лепилото става по–малко лепкаво и тапетът започва да се отпуска.

Повредени стени. Стена, която е деформирана или има петна без причина, е явен признак, че имате течове в банята. Когато суха стена е изложена на влага, тя омеква и започва да става на мехури, а накрая се деформира и се разпада на парчета. Ако течът достигне тавана, той започва да изпуска част от водата, която е събрал.

Ако забележите някои от тези алармиращи сигнали във вашата баня, значи е наложително да намерите и наемете професионалисти в областта, които ще оправят проблема по най–добрия начин. В случай, че не виждате подобни признаци, а просто искате да се подсигурите, че в банята ви няма теч, можете да ползвате услугите на специалисти по откриване на течове, които ще го направят с професионална апаратура за целта.

Един от най-добре наложени методи за откриване на течове в баня е термографската диагностика, посетете нашият уеб сайт: https://buildings-audit.com