Как да се подготвите за ремонт на стълбищно осветление?

Стълбищното осветление не се намира в самия ви дом, но пък за сметка на това е част от жизнената среда, която обитавате. Затова не бива да го пренебрегвате като ключов фактор за удобството в жилищния блок, в който живеете, и не бива да игнорирате нещата, които се случват с него. Например, често се случва стълбищното осветление в жилищните сгради, независимо дали са стари или по-нови, да се поврежда и да причинява някои неприятни аварии. И тогава ситуацията става истински неудобна, тъй като се налага да използвате стълбите без никакво осветление, което на практика е доста трудно особено вечер. Тук няма да ви обясняваме какво да направите, ако вашето стълбищно осветление се повреди, а ще ви кажем как да бъдете предварително подготвени когато това се случи, за да разрешите проблема възможно най-бързо.

Първото нещо, което е добре да правите, е да бъдете в постоянна комуникация с вашите съседи относно общите части на жилищния блок. Добра идея е да организирате събрания на входа да кажем един път месечно или на два месеца, за да можете да обсъждате актуалните въпроси и проблеми, свързани с общото ви местоживеене. На тези събрания всеки от собствениците на апартаментите в този вход ще има възможността да даде своите идеи за подобряване на жизнената среда на блока, да изкаже своето мнение, да сподели възникнали проблеми, да предложи решения и т.н. Разбира се, една от главните теми в тези събрания ще бъде ремонт на стълбищното осветление и евентуалните проблеми, свързани с него, които всички ще решавате заедно.

Друго нещо, което можете да предприемете на тези събрания на блока, е да установите общ бюджет, който да бъде използван за спешни случаи като например повреда в стълбищното осветление. Всяко от домакинствата ще отдели определена сума, която да бъде заделена за непредвидени ситуации като тази. Тази сума може да бъде съхранявана на сигурно място например у домоуправителя на входа или, ако нямате такъв, у човек, който се съгласи да отговаря именно за този въпрос. Тогава възникналият инцидент в стълбищното осветление няма да ви хване неподготвени, а напротив, ще бъдете готови да повикате специалист по монтаж на осветителни тела.

Още едно нещо, което трябва да вземете предвид на събранията със съседите, е да решите заедно кой специалист да наемете при евентуална повреда в стълбищното осветление. Това също е важен въпрос, който да обсъдите, за да сте наясно кой техник ще ангажирате при възникнала авария и да го направите незабавно без отлагане. След като уточните всички тези неща разрешаването на проблемите със стълбищното осветление и не само ще бъде далеч по-лесно. Може да говорите и за направата на защита от пренапрежение за да избегнете проблеми с тока.