Колко опасни са запушените канали?

Запушените канали са ВиК проблем, който се среща притеснително често в домакинствата и не само. Въпреки че може да изглежда незначителен за някого, той може да бъде и доста сериозен, дори понякога опустошителен. Запушеният канал по ВиК инсталацията може да създаде множество други проблеми и усложнения, които от своя страна да ни причинят много разходи и тревоги. На по-ранен етап запушванията могат да бъдат преборени сравнително лесно, но ако се стигне дотам, че да засегнат ВиК оборудването по-дълбоко и трайно, можем да се сблъскаме със сериозен проблем, изискващ професионален ремонт.

Запушвания в каналите могат да възникнат на няколко различни места във ВиК оборудването в дома. Например, едно от най-честите огнища на този проблем е мивката в кухнята. Мивката в банята също може да се запуши някога, но там вероятността е значително по-малка. В кухненската мивка волно или не допускаме да попаднат хранителни отпадъци, които чрез натрупване образуват запушване на канала. При по-леките случаи отпушването става с подръчни средства, а дори и с голи ръце чрез създаване на вакуум в областта на сифона. Когато запушването не е сериозно, водата тръгва лесно и проблемът е отстранен. Но когато имаме по-тежък случай не можем да се справим сами, а се нуждаем от ВиК специалист с професионално оборудване.

Друго място, на което често се срещат подобни проблеми, е ваната. Който има вана вкъщи със сигурност знае, че тя изисква обстойна поддръжка, която включва не само редовно почистване, а и следене за евентуални запушвания на канала. Космите, които попадат във ваната, могат да предизвикат задръстване, ако не са махнати навреме. И тогава водата не може да изтече докато ваната не бъде отпушена. В такъв случай можем да ползваме отпушвалка, но ако тя не помогне трябва да поискаме професионална помощ.

Банята като цяло е също доста критично място по отношение на запушванията. В сифона попадат всевъзможни отпадъци при къпане, миене и почистване на самото помещение. Добре е при всяко вземане на душ да обираме космите от сифона, за да избегнем бъдещо задръстване. Ако все пак без да искаме допуснем такова, отпушването на канала може да се усложни, тъй като може да е по-дълбоко. Тогава пак ще са ни нужни услуги от водопроводчик.

Запушвания се наблюдават периодично и при каналите на тоалетните. Тъй като там също попадат отпадъци, дори по-едри, понякога задръстването е неизбежно. То може да причини много неудобства и да се усложни дотам, че да се наложи цялостно професионално отпушване и почистване на каналите.

Проверете тук за актуални цени за отпушване на канали в София: https://vikplovdiv.com/отпушване-канали/