Правилна поддръжка на ВиК инсталацията у дома

Няма съмнение, че когато един дом се поддържа добре, вероятността да имаме излишни проблеми и главоболия се свежда до минимум. За да избегнете подобни неприятни ситуации и за да не ви се наложи да давате сума пари за ВиК ремонти, следете състоянието на каналите у дома, тръбите и канализационната система като цяло. Едни от най-често причините за запушвания на тръби и канали са в следствие на проникване на по-едри частици или изпуснати предмети в тях, а другият е проблеми с скрити течове, което може да е вследствие от корозия на тръбите също е сред често срещаните причини за ВиК аварии.

Професионалисти водопроводчици могат да ви дадат съвети как да поддържате ВиК инсталацията и да инспектират вашия дом, за да сте спокойни за състоянието на канализацията у дома. Подобни профилактични посещения включват и почистване на каналите, което намалява вероятността от непредвидени запушвания и подобрява нормалното функциониране на системата като цяло.

Подобни посещения от ВиК фирма са най-доброто, което можете да направите за вашия дом и сигурността в него, особено ако имате някакви опасения за състоянието на тръбите или ви предстои да отсъствате за по-дълъг период от време, а не искате да ви сюрпризират с неприятни новини за теч или друга авария в къщи.

Това, което вие сами можете да направите е ежедневно да следите да не попадат едри отпадъци и твърди частици в каналите, защото при тяхното натрупване се получава запушване и по-големи аварии. Добре е да поставите преградни решетки там където е възможно, особено при канала на мивката в кухнята. Те със сигурност ще възпрепядстват попадането на отпадъци, косми и твърди частици в тръбите и ще предотвратят запушвания на канала.

Причините за подобни запушвания могат да бъдат доста. Често вие самите няма как да установите какво точно е причинило затрудненото оттичане на водата. В такъв случай ви препоръчваме да потърсите помощ от професионален водопроводчик, който има опит и инструменти, за да открие причината и да отстрани проблема.

Ако все пак мислите, че можете да се справите сами, използвайки специални препарати за отпушване на канали, апелираме за стриктно следване на указанията, посочени на опаковката и повишено внимание за вашата безопасност.