demanovskadolina.eu

Кои са най-здравословните обувки според учените

чт, 07 мар 2019 16:50, 131 преглеждания

Сигурно имате спомени от някоя дълга разходка по плажа. Краката ви вероятно са били доста уморени накрая. Това е така, защото всеки път, когато стъпваш по  пясък, пясъкът се отдръпва от теб, така че мускулите на краката ви трябва да работят по-здраво, отколкото на твърда повърхност.

Разликата между ходене по пясък или твърд цимент е съпоставима с разликата между ходене бос и с обувки. Когато ходите с обувки, краката ви се притискат към твърдия заместител на земята, което кара мускулите на краката да работят по-малко, отколкото ако сте боси.

Има доказателства, че хората, които ходят или се движат с обувки, които имитират босите ви крака, следвайки свода на ходилото и ограничителна част цза пръсти, като в същото време включват много тънка, гъвкава подметка - имат по-силни, по-твърди крака от тези, които носят традиционни обувки.

Оказва се, че идеалната обувка е тази, с която сте родени – босото ходило или най-малкото „минималната“ обувка. Но традиционните обувки също могат да бъдат добри за краката ви. Те са удобни и защитават краката ни, така че има полза от тях.

Определянето на „най-здравословната“ обувка за дадено лице трябва да отчита неговата възраст, здравен статус, навици при ходене и бягане и други фактори. Например, някои хора, свикнали да тичат на традиционни обувки, които бързо преминават към „минимални“ обувки, могат да бъдат изложени на риск от нараняване, а също така и тези, които набиват с крак, когато вървят. Също така, хора с невропатия, които имат загуба на усещане в краката си - поставяте ги в минимална обувка и този човек вероятно ще се нарани сам.

Най-здравословните обувки за възрастни трябва да имат нисък, широк ток, тънка и гъвкава подметка и някаква лента, каишка или велкро, за да се гарантира, че обувката остава здраво прикрепена към крака.

Сандалите и равните обувки често отговарят на това описание, въпреки че много хора не ги харесват. Както може би очаквате, високите токчета са проблемни. Това въздействие може да се намали, ако се използват дамски обувки на платформа от Бутик Арена. Така височината на тока се компенсира от платформата и ходенето е много по-лесно.

Назад